Tillbaka till Nyheter & fakta

Den sårbara staten

Ny forskningsöversikt: Den sårbara staten

En ny forskningsöversikt visar hur den organiserade brottsligheten påverkar staten och kommunerna –  och hotar den svenska förvaltningsmodellen.

I SNS:s rapport Den sårbara staten presenterar Carina Gunnarson, till vardags verksam vid FOI, en forskningsöversikt om hur den organiserade brottsligheten påverkar staten och kommunerna. Den svenska förvaltningsmodellen förklaras vara utmanad av kriminella aktörer och myndigheter beskriver idag den organiserade brottsligheten som systemhotande.

Rapportens huvudsakliga resultat summeras i fem punkter:

 • Förmågan att påverka förvaltning och politik varierar mellan olika kriminella grupper beroende på gruppernas organisation, ledarskap, nätverk och förmågor.
 • Relationen mellan organiserad brottslighet och stat varierar mellan olika grupper och över tid; från oberoende till samarbete och infiltration. Relationen påverkas både av den organiserade brottslighetens kapacitet och statens agerande mot kriminaliteten.
 • Påtryckningar på staten kan se ut på olika sätt, från osynliga påverkansformer till mer eller mindre öppna former av hot och våld.
 • Den lokala nivån i Sverige är sårbar. Stora välfärdsresurser fördelas på lokal nivå, mediebevakningen kan vara mindre omfattande och kontrollmekanismerna svagare än på nationell nivå. Det finns också en social och geografisk närhet mellan tjänstemän och medborgare som kan utnyttjas.
 • Flera branscher och verksamhetsområden på kommunal nivå är utsatta: välfärd, folkbokföring, upphandlingar, föreningsverksamhet, byggbransch, markanvisningar, avfallsbransch, för att nämna några.
 • Rapporten identifierar vidare ett antal politiska målkonflikter, redogör för politikers och chefers särskilda ansvar i arbetet mot den organiserade brottsligheten samt presenterar sedan förslag på ändrade arbetsrutiner.

Hur bör en bakgrundskontroll göras?

Att endast begära ett utdrag från belastningsregistret är en otillräcklig bakgrundskontroll. Dels kan utdraget förfalskas, dels redovisar det inte all brottslighet. Dessutom kan problematiska personer ofta vara ostraffade sedan tidigare och därför är det viktigt att göra en bredare helhetsbedömning.

Med tjänsten bakgrundsanalys görs en omfattande bakgrundskontroll – helt digitalt. Tjänsten är unik i sin kombinationen av omfattning, snabbhet och pris. Vid avvikelser som indikerar en förhöjd risk kan vi vid behov bistå med rådgivning och fördjupningsintervjuer.

Kontakta oss för rådgivning. Vi är ett värderingsdrivet företag, grundat av poliser, och erbjuder kundanpassade helhetslösningar för personalsäkerhet.

Kontakta oss

Telefon: 010-491 12 27
Mail: [email protected]

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om våra tjänster.

  Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Svensk Bakgrundsanalys lagrar dina personuppgifter, läs mer här.

  Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt användarvillkor

   

  säkerhetsprövning

  Vi är måna om personlig kontakt och tillgänglighet – och ser fram emot att berätta mer om våra tjänster.