Tillbaka till Nyheter & fakta

Bakgrundskontroller ökar likabehandling

Bakgrundskontroller ökar likabehandling

Bakgrundskontroller förebygger inte bara brott, utan också diskriminering. Det visar en stor amerikansk studie.

Forskare har undersökt effekten av lagstiftning som begränsar möjligheten till bakgrundskontroller, så kallad ”ban the box”-policy. Studiens resultatet är tydliga. Utan bakgrundskontroller ökar diskrimineringen mot individer som tillhör etniciteter som på gruppnivå är överrepresenterade i brottslighet. Skälet är enkelt: Utan faktaunderlag återstår bara magkänsla och fördomar.

Svenska företag har i dag anställda med alla typer av bakgrunder. Den mest kompetente ska rekryteras utifrån objektiva faktorer som skicklighet och erfarenhet. Ursprung, bostadsområde eller dylikt ska aldrig begränsa en individ. Bakgrundskontroller möjliggör likabehandling och rekrytering på saklig grund.

Det finns också flera skäl att öka kontrollen av personal. Bland annat behövs det för att parera säkerhetshot från organiserad brottlighet. Risken för att personer med kriminella kopplingar infiltrerar företag behöver tas på allvar.

Vad utgör en bra bakgrundskontroll?

Att endast begära ett utdrag från belastningsregistret är en otillräcklig bakgrundskontroll. Dels kan utdraget förfalskas, dels redovisar det inte all brottslighet. Dessutom kan problematiska personer ofta vara ostraffade sedan tidigare och därför är det viktigt att göra en bredare helhetsbedömning.

Med tjänsten bakgrundsanalys görs en omfattande bakgrundskontroll – helt digitalt. Tjänsten är unik i sin kombinationen av omfattning, snabbhet och pris. 

Vid avvikelser som indikerar en förhöjd risk kan vi vid behov bistå med fördjupad analys och rådgivning.

Kontakta oss

Du kan också kontakta oss via formuläret nedan.

    Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Svensk Bakgrundsanalys lagrar dina personuppgifter, läs mer här.

    Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt användarvillkor

     

    Citat

    Vi är måna om personlig kontakt och tillgänglighet – och ser fram emot att berätta mer om våra tjänster.