Säkerhetsprövning

Säkerhetsprövning ska göras innan en person deltar i säkerhetskänslig verksamhet. Syftet är att klarlägga om personen är lojal med intressen som ska skyddas och pålitlig ur säkerhetssynpunkt. Ett annat syfte är att identifiera sårbarheter som gör en personen sårbar för yttre påtryckningar.

Att göra säkerhetsprövningar är viktigt och ett lagkrav för säkerhetskänsliga verksamheter. Vi hjälper våra kunder med rådgivning, utbildning och att genomföra säkerhetsprövningar.

Prövningen handlar om Sveriges säkerhet

Enligt säkerhetsskyddslagen ska den som deltar i säkerhetskänslig verksamhet säkerhetsprövas, detta med undantag för vissa politiska förtroendeuppdrag samt offentliga försvarare.

Säkerhetskänslig verksamhet utgörs av Sveriges säkerhet i form av det civila- och militära försvaret. Även olika verksamheter inom till exempel energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, information och kommunikation, livsmedel och transporter kan efter genomförd säkerhetsskyddsanalys bedömas ingå begreppet Sveriges säkerhet.

Säkerhetsprövningen syftar till att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i säkerhetsskyddslagen och i övrigt pålitlig från säkerhetssynpunkt.

En säkerhetsprövning innefattar en grundutredning vilket avser en utredning om personliga förhållande av betydelse, till exempel betyg, intyg, referenser och andra uppgifter som den som prövningen gäller har lämnat. I grundutredningen ingår även att säkerställa identiteten på den prövade samt att genomföra en säkerhetsprövningsintervju.

Omfattningen och utförandet av grundutredningen anpassas till vilket slag av deltagande i säkerhetskänslig verksamhet det är frågan om.

Vi hjälper till med både rådgivning och utförande.

Fyra skäl att välja oss som partner

 • Erfarenhet och kompetens. Svensk Bakgrundsanalys har lång erfarenhet av att utföra säkerhetsprövningsintervjuer och har en hög kompetens inom området.
 • Objektivitet. Vi är en oberoende leverantör, vilket innebär att vi kan vi vara mer objektiva i våra bedömningar jämfört med om den egna personalen ska utföra intervjuer.
 • God service. Vi strävar alltid efter att erbjuda den bästa servicen till våra kunder, konkret innebär det genomgående hög kvalitet, snabba svar och svar på frågor och heltäckande rådgivning.
 • Öppenhet och transparens. Vi är öppna och transparenta i vår verksamhet, vilket ger våra kunder och deras slutkunder trygghet.

Kontakta oss

Du kan också kontakta oss via formuläret nedan.

  Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Svensk Bakgrundsanalys lagrar dina personuppgifter, läs mer här.

  Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt användarvillkor

   

  Citat

  Vi är måna om personlig kontakt och tillgänglighet – och ser fram emot att berätta mer om våra tjänster.