Remissyttrande från Svensk Bakgrundsanalys

Svensk Bakgrundsanalys har lämnat ett remissyttrande till Justitiedepartementet med anledning av utredningen Personuppgifter och mediegrundlagarna (SOU 2024:75). Utredningen föreslår bland annat ett nytt generellt undantag i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen för söktjänster, något som vi på SBA bedömer kan få betydande konsekvenser för såväl yttrandefriheten som viktiga bakgrundskontroller i samhällsviktiga sektorer.
I vårt yttrande framhåller vi bland annat att:
Offentlighetsprincipen måste värnas. De uppgifter som förmedlas av söktjänster är redan offentliga. Att begränsa söktjänsterna, som sammanställer och strukturerar offentliga uppgifter, utgör i praktiken ett kringskärande av offentlighetsprincipen.
Specialiserade rättsdatabaser skiljer sig från de allmänt öppna söktjänsterna. Medan helt öppna, kostnadsfria söktjänster kan missbrukas, används de flesta rättsdatabaser av behöriga, betalande och kända aktörer för att förebygga och bekämpa brottslighet.
Säkerhetskritiska verksamheter är beroende av bakgrundskontroller. I sektorer som exempelvis bank, energi, telekom och försvar är noggranna kontroller avgörande för att motverka infiltration och brottslighet. Om utredningens förslag genomförs, kommer det arbetet att försvåras.
Alternativa lösningar är möjliga. I stället för att införa långtgående undantag i våra mediegrundlagar föreslår vi reglerad åtkomst via exempelvis certifiering, tillståndsplikt och tydliga IT-säkerhetskrav för de aktörer som förmedlar eller behandlar känsliga uppgifter.
– Det går att kombinera ett starkt integritetsskydd med ett fungerande system för bakgrundskontroller. Vi vill se en lösning som skyddar den personliga integriteten men samtidigt inte äventyrar våra möjligheter att förebygga och bekämpa brott, säger Joakim Söderström, vd för Svensk Bakgrundsanalys.
Tidsplan
Eftersom förslaget rör en grundlagsändring krävs två likalydande riksdagsbeslut med ett riksdagsval emellan. Som tidigast kan en eventuell förändring träda i kraft den 1 januari 2027, förutsatt att besluten fattas i tid och utan ändringar.
Hur bör en bakgrundskontroll göras?
Att endast begära ett utdrag från belastningsregistret är en otillräcklig bakgrundskontroll. Dels kan utdraget förfalskas, dels redovisar det inte all brottslighet. Dessutom kan problematiska personer ofta vara ostraffade sedan tidigare och därför är det viktigt att göra en bredare helhetsbedömning.
Med tjänsten bakgrundsanalys görs en omfattande bakgrundskontroll – helt digitalt. Tjänsten är unik i sin kombinationen av omfattning, snabbhet och pris. Vid avvikelser som indikerar en förhöjd risk kan vi vid behov bistå med rådgivning och fördjupningsintervjuer.

Kontakta oss
Telefon: 010-491 12 27
Mail: [email protected]
Du kan också kontakta oss via formuläret nedan.

Vi är måna om personlig kontakt och tillgänglighet – och ser fram emot att berätta mer om våra tjänster.