Tillbaka till Nyheter & fakta

Skrivelse till regeringen

Lagregleringen av bakgrundskontroller bör förtydligas

Svensk Bakgrundsanalys har inkommit med en skrivelse till regeringen om behovet av bakgrundskontroller, och fördelarna med en tydligare lagreglering.

Behovet av bakgrundskontroller är har ökat, inte minst inom näringslivet. Det beror dels på den inhemska samhällsutvecklingen, dels på förändrade omvärldsfaktorer som påverkar säkerhetsläget. Även i ett bredare samhällsperspektiv är det angeläget med kvalificerade bakgrundskontroller för att både motverka organiserad brottslighet och främmande makt. Behovsbilden berör anställningar, konsultuppdrag, uthyrning av fastighet eller bostad, anlitande av leverantörer, uppköp, avyttring, börsnoteringar med mera.

En del av behoven i näringslivet avser befattningar som är placerade i säkerhetsklass, vilket möjliggör bakgrundskontroller med stöd av säkerhetsskyddslagen. Ett betydande behov och berättigat intresse av bakgrundskontroller finns dock även för andra befattningar som inte är placerade i säkerhetsklass.

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har sedan tidigare gjort en hemställan till regeringen om en utredning avseende lagreglering av bakgrundskontroller. Svensk Bakgrundsanalys delar myndighetens bedömning om behovet av en utredning. En tydligare lagreglering på området kan säkerställa en högre kvalitet i utförandet av bakgrundskontroller, en ökad effektivitet och bättre integritetsskydd för individen.

Hur bör en bakgrundskontroll göras?

Att endast begära ett utdrag från belastningsregistret är en otillräcklig bakgrundskontroll. Dels kan utdraget förfalskas, dels redovisar det inte all brottslighet. Dessutom kan problematiska personer ofta vara ostraffade sedan tidigare och därför är det viktigt att göra en bredare helhetsbedömning.

Med tjänsten bakgrundsanalys görs en omfattande bakgrundskontroll – helt digitalt. Tjänsten är unik i sin kombinationen av omfattning, snabbhet och pris. Vid avvikelser som indikerar en förhöjd risk kan vi vid behov bistå med rådgivning och fördjupningsintervjuer.

Kontakta oss

Du kan också kontakta oss via formuläret nedan.

    Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Svensk Bakgrundsanalys lagrar dina personuppgifter, läs mer här.

    Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt användarvillkor

     

    Citat

    Vi är måna om personlig kontakt och tillgänglighet – och ser fram emot att berätta mer om våra tjänster.