Tillbaka till Nyheter & fakta

Organiserad brottslighet påverkar hela samhället

Ny rapport: 150 politiska kandidater kopplas till kriminella nätverk

Cirka 150 kandidater för riksdagspartierna kopplas till kriminella mc-gäng. Det visar en ny kartläggning från researchföretaget Acta Publica.

I valet 2018 blev ett tjugotal personer med koppling till den kriminella mc-miljön valda eller delades uppdrag i kommuner och regioner. I år har cirka 150 kandidater från riksdagspartierna kopplingar till kriminella mc-gäng eller har haft en sådan koppling, enligt en ny rapport från Acta Publica. Det är dock oklart hur många ytterligare kandidater som har koppling till kriminella klaner eller andra kriminella organisationer.

I likhet med politiken utsätts även företag för infiltration, korruption eller utpressning. Syftet kan vara att ingå avtal, få investeringar, tvätta pengar eller tillskansa sig värdefull information. Varje år publicerar Polismyndigheten tillsammans med elva andra myndigheter en lägesbild över den organiserade brottsligheten. I den senaste rapporten konstateras att problemen fortsätter att öka.

En slutsats är att bakgrundskontroller har blivit viktigare att göra. Risken för att personer med kriminella kopplingar infiltrerar politiska beslutsorgan, myndigheter och företag bör tas på allvar.

Hur bör en bakgrundskontroll göras?

Att endast begära ett utdrag från belastningsregistret är en otillräcklig bakgrundskontroll. Dels kan utdraget förfalskas, dels redovisar det inte all brottslighet. Dessutom kan problematiska personer ofta vara ostraffade sedan tidigare och därför är det viktigt att göra en bredare helhetsbedömning.

Med tjänsten bakgrundsanalys görs en omfattande bakgrundskontroll – helt digitalt. Tjänsten är unik i sin kombinationen av omfattning, snabbhet och pris. Vid avvikelser som indikerar en förhöjd risk kan vi vid behov bistå med rådgivning och fördjupningsintervjuer.

Kontakta oss

Tillgänglighet och personlig kontakt är viktigt för oss. 

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om våra bakgrundskontroller och övriga tjänster.

010-491 12 27

Lilla Nygatan 16, Stockholm

    Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt användarvillkor