Tillbaka till Nyheter & fakta

Bakgrundskontroller ökar likabehandling

Utan bakgrundskontroller ökar risken för diskrimering

Bakgrundskontroller förebygger inte bara brott, utan också diskriminering. Det visar en stor amerikansk studie.

Forskare har undersökt effekten av lagstiftning som begränsar möjligheten till bakgrundskontroller (så kallad ”ban the box”-policy). Resultatet är tydligt. Utan bakgrundskontroller ökar diskrimineringen mot individer som tillhör etniciteter som på gruppnivå är överrepresenterade i brottslighet. Skälet är enkelt: Utan faktaunderlag återstår magkänsla.

Svenska företag har i dag anställda med alla typer av bakgrunder. Den mest kompetente ska alltid rekryteras utifrån förtjänst och skicklighet. Ursprung, bostadsområde eller dylikt ska aldrig begränsa en individ. Bakgrundskontroller möjliggör detta med enskilda och sakliga prövningar.

Det finns också flera skäl att öka kontrollen av personal. Bland annat behövs det för att parera säkerhetshot från organiserad brottlighet. Risken för att personer med kriminella kopplingar infiltrerar företag ska tas på allvar.

Hur bör en bakgrundskontroll göras?

Att endast begära ett utdrag från belastningsregistret är en otillräcklig bakgrundskontroll. Dels kan utdraget förfalskas, dels redovisar det inte all brottslighet. Dessutom kan problematiska personer ofta vara ostraffade sedan tidigare och därför är det viktigt att göra en bredare helhetsbedömning.

Med tjänsten bakgrundsanalys görs en omfattande bakgrundskontroll – helt digitalt. Tjänsten är unik i sin kombinationen av omfattning, snabbhet och pris. Vid avvikelser som indikerar en förhöjd risk kan vi vid behov bistå med rådgivning och fördjupningsintervjuer.

Kontakta oss

Tillgänglighet och personlig kontakt är viktigt för oss. 

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om våra bakgrundskontroller och övriga tjänster.

010-491 12 27

Lilla Nygatan 16, Stockholm

    Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt användarvillkor