Tillbaka till Nyheter & fakta

1 av 40 lärare dömda för brott

Bakgrundskontroll av lärare viktigt

Grova brottslingar arbetar som lärare

Över 7 000 legitimerade lärare är dömda för brott och av dessa är 200 dömda för sexual- och våldsbrott. 300 har kopplingar till extremism och organiserad brottslighet. Det visar en ny kartläggning från researchföretaget Acta Publica.

Totalt finns i Sverige 280 000 legitimerade lärare. Av dessa är 7 000 dömda för brott, vilket innebär att 1 av 40 lärare är brottsdömda. Att det i många fall handlar om grövre brottslighet är mycket allvarligt.

Trots att hundratals lärare dömts för grova brott är det ytterst få som fått sin lärarlegitimation återkallad av Skolinspektionen. Lärarlegitimationen infördes år 2011 i syfte att säkerställa barns rätt till kvalificerade och lämpliga lärare. Hittills har dock endast 34 lärare fråntagits sin legitimation för att de ansetts olämpliga.

Granskningen visar att det finns tydliga strukturella brister som medför att uppenbart olämpliga lärare får behålla sin legitimation. Dessa brister gör att kommuner och friskolor måste säkerställa utförliga bakgrundskontroller av både ny och befintlig personal, med eller utan lärarlegitimation.

Hur bör en bakgrundskontroll göras?

Att endast begära ett utdrag från belastningsregistret är en otillräcklig bakgrundskontroll. Dels kan utdraget förfalskas, dels redovisar det inte all brottslighet. Dessutom kan problematiska personer ofta vara ostraffade sedan tidigare och därför är det viktigt att göra en bredare helhetsbedömning.

Med tjänsten bakgrundsanalys görs en omfattande bakgrundskontroll – helt digitalt. Tjänsten är unik i sin kombinationen av omfattning, snabbhet och pris. Vid avvikelser som indikerar en förhöjd risk kan vi vid behov bistå med rådgivning och fördjupningsintervjuer.

Kontakta oss

Tillgänglighet och personlig kontakt är viktigt för oss. 

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om våra bakgrundskontroller och övriga tjänster.

010-491 12 27

Lilla Nygatan 16, Stockholm

    Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt användarvillkor